Milky Waymoje obľúbené recepty

Šunkové žemle

Publikované 02.01.2017 v 15:43 v kategórii Recepty, prečítané: 127x

Výborné šunkové žemle, ktoré už netreba ničím natierať ani plniť.
Potrebujeme:
1 kg hladká múka
1 kocka droždie
750 ml mlieko
1 dcl olej
2 lyžičky soľ
1 polievková lyžica kryštálový cukor
1 vajce
sušená šunka (odporúčam z LIDL)
zelené olivy plnené kápiou
tvrdý syr 45% (použila som gouda syr 250g balenie)
Postup:
Z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Preosejeme múku, pridáme zvyšok mlieka, olej, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto a dáme vykysnúť. Pripravíme si zmes na plnenie - sušenú šunku, ktorá je už pokrájaná na drobné kocky, olivy nakrájame na tenké kolieska, tvrdý syr na malé kocky. Zmiešame v miske a posypene troškou vegety. Približne po hodine cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a naukladáme pripravenú zmes. Zatlačíme do cesta, zrolujeme do rolky a postupne odkrajujeme kolieska z ktorých tvarujeme žemle. Plnky je dosť veľa, takže sa s tým treba trošku pobaviť aby žemle mali pekný tvar, ja som sa s tým nejako nezdržiavala. Poukladáme na plech na ktorý sme dali papier na pečenie, necháme ešte 10-15 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Stačí vyhriať na 190°C, jedna várka sa pečie cca 25 minút, záleží od veľkosti žemlí. Mne z tejto dávky vyšlo 24 dosť veľkých žemlí, ktoré rodina poctivo jedla 3 dni. Prajem dobrú chuť :-)

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?