bezlepkový chlieb
Publikované 27.08.2016 v 15:39 v kategórii Recepty, prečítané: 173x
Dlho som hľadala recept na bezlepkový chlieb, ktorý by bol čo najjednoduchší, chutný a s minimom ingrediencií. Skúšala som všeličo ale tento sa mne osobne osvedčil ako najchutnejší a bez nejakej veľkej námahy.
Recept:
350 ml vlažná voda
1 kávová lyžička soli
2 polievkové lyžice olej
2 polievkové lyžice med (len zarovnané, nie "kopcom")
jedno sušené droždie
350 g bezlepková múka schär MIX B
Postup:
Po dlhšom skúšaní aby bol chlebík vysoký a nadýchaný (na fotke má výšku 15 cm - je vyšší ako nádoba z pekárne) som prišla na tento postup. Vodu, soľ, med a droždie dám do nádoby v ktorej budem miesiť (zvyknem aj ručne aj mixérom, ako kedy). Nechám cca 5-7 minút postáť a potom pridám olej a múku. Vymiesim. Keďže cesto je veľmi lepivé, uprednostňujem miesenie mixérom s točenými nádstavcami, určenými na miesenie cesta. Cesto musí byť vláčne a kompaktné, miesim asi 5 minút. Potom dám cesto do pekárničky a nechám približne 15 minút podkysnúť. Až potom zapnem pekáreň. Háky na miesenie nie sú potrebné, tie vyberám hneď na začiatku, pretože cesto je už vymiesené. Nechávam program klasik, stredne prepečená kôrka a hmotnosť chlebíka 1 kg. Pozor, cesto vie veľmi ľahko vykysnúť z nádoby, čiže občas ho popichám vidličkou alebo špáradlom. Treba to sledovať až kým sa nezačne piecť. Ako vidíte, chlieb je vláčny, nadýchaný a skutočne veľmi chutný. Musím hneď schovať do mrazničky aby mi ho rodinka nepojedla :-)

Komentáre
Celkom 0 kometárov